divendres, 30 de novembre del 2018

App: Aves de España, de SEO/Birdlife

Pantalla inicial

Avui us recomanem una App molt útil per a obtenir al moment informació sobre els nostres ocells. Es tracta de "Aves de España", de SEO/Birdlife, on trobareu informació molt interessant i pràctica sobre totes les espècies d'ocells que es troben a Espanya.

En una primera pantalla hi trobem dues opcions: la primera és una guia d'ocells (es pot escollir que mostri els noms en català) i la segona són itineraris ornitològics.

En el cas de la guia d'ocells ofereix força informació de cada espècie, com per exemple fenologia, identificació, distribució, hàbitat, amenaces i espècies similars. A part de constar-hi un dibuix es pot clicar per veure'n fotografies i vídeos. El que més m'agrada, personalment, de l'aplicació és la possibilitat de sentir el cant de cada una de les espècies, quelcom molt pràctic quan estàs al camp i vols comprovar si l'ocell que has sentit és l'espècie que creus.

Llista d'espècies

Fitxa de l'espècie

Dins l'apartat d'itineraris hi trobem informació de fins a 25 llocs d'Espanya, com el Delta de l'Ebre o els Aiguamolls de l'Empordà. De cada itinerari en dóna informació del lloc, tipus d'hàbitats, espècies presents, accés i espais naturals propers.

Itineraris

Es tracta d'una aplicació per a mòbil molt senzilla i útil, que a més a més és gratuïta.


Article: Enric Pàmies

 

dimecres, 28 de novembre del 2018

App: Merlin, The Cornell Lab

App: Merlin, de The Cornell Lab

Entre les diferents aplicacions per a mòbils relacionades amb l'ornitologia avui en destacarem una molt recomanable: Merlin, de The Cornell Lab. És una aplicació en anglès, que un cop instal·lada et permet baixar-te un paquet amb informació sobre la teva regió per tal que tinguis a la guia els ocells de la teva zona.

Aquesta potent App té, al seu primer menú, tres opcions: Start Bird ID, Photo ID, Explore Birds.

La secció Start Bird ID està pensada per a que l'usuari pugui trobar l'espècie que ha observat mitjançant una sèrie de "pistes": On has vist l'ocell, quin dia, la mida (comparada amb un pardal, un pit-roig, un corb o una oca), quins colors predominen (fins a 3) i on era l'ocell (a una menjadora, al terra, a l'aigua, ...). Amb aquestes 5 dades ofereix diferents espècies per tal de poder trobar la que hem observat.

Mida de l'ocell

Colors de l'ocell

Photo ID: Personalment opino que la segona opció és, sens dubte, la que ens ofereix una eina excepcional: ens permet pujar una foto a l'aplicació i amb aquesta imatge ens proposa de quina espècie es tracta. És molt més efectiu del que em podia imaginar.

Pugem la imatge de l'ocell

Identificació de l'espècie

Per últim tenim la secció Explore Birds on trobem una petita guia de totes les espècies de la nostra regió. Hi ha una imatge de l'espècie, una explicació de com identificar-la, un apartat amb els diferents cants i reclams i un mapa de distribució (només d'Amèrica del Nord).

Guia de les espècies presents

Fitxa de l'espècie

Cants i reclams

Es tracta d'una aplicació molt útil i recomanable, sobretot en els casos en que es pot dubtar en la identificació d'una espècie. L'apartat de sons i reclams és també molt útil.
És una aplicació gratuïta.


Article: Enric Pàmies

 

dilluns, 26 de novembre del 2018

Delta Birding Festival 2018

Delta Birding Festival
Delta Birding Festival

Aquest any s'ha celebrat, els dies 21, 22 i 23 de setembre, la 5a edició del Delta Birding Festival, el festival ornitològic més important de Catalunya i un dels més prestigiosos d'Espanya.
Es tracta d'un esdeveniment únic on convergeixen, en un cap de setmana, un gran nombre d'estands de fotografia, òptica, llibres, associacions, turisme ornitològic,... i a més a més un bon grapat de conferències, sortides guiades, taules rodones i tot el que tingui a veure amb l'ornitologia.

Delta de l'Ebre, un indret únic
Des de la seva primera edició el Delta Birding Festival s'ha celebrat a les instal·lacions de Món Natura Delta. Aquest esdeveniment s'organitza de forma conjunta entre la botiga Oryx, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i la Fundació Catalunya - La Pedrera.
No és casual que s'organitzi al Delta de l'Ebre a meitats del mes de setembre. El Delta és, sens dubte, un indret d'interès especial per les aus a Catalunya on s'hi poden observar una quantitat d'espècies sorprenent, gràcies a les grans dimensions del Delta com també de la presència d'arrossars, salines, llacunes, el riu Ebre i diferents canals, platges de tot tipus, ... El mes de setembre és també un moment clau per a la migració d'ocells, i per aquest motiu es tracta d'unes dates on al Delta podrem trobar un bon nombre d'espècies diferents.

Sortida del sol a l'Illa de Buda
Sortida del sol a l'Illa de Buda

Mirador de Migjorn
Mirador de Migjorn

Activitats
Una de les claus del gran èxit del Delta Birding Festival és que han estat capaços de reunir en un sol lloc moltes conferències interessants, estands de tot el que es relaciona amb l'ornitologia i diferents sortides guiades.

La zona d'estands està pensada per a que el visitant pugui comprar material d'òptica i de fotografia,

diumenge, 25 de novembre del 2018

Lanius pallidirostris observat al Delta de l'Ebre

Lanius pallidirostris - Foto de Mariano Cebolla

Des del dijous dia 22 de novembre de 2018 s'està observant al Delta de l'Ebre un exemplar de Lanius pallidirostris, una espècie que es distribueix per l'est d'Àfrica, Aràbia i part d'Àsia fins a Mongòlia.
Es tracta d'una raresa a les nostres contrades, tot i que en alguna altra ocasió s'ha observat aquesta espècie. Es tracta d'una espècie emparentada amb el botxí meridional.
En aquest cas la primera observació la va fer el Vicente Tamarit, el dijous, i s'ha anat observant des de llavors cada dia a la mateixa zona: carretera de Baladres, a la part més propera cap al Trabucador.

Lanius pallidirostris - Foto de Mariano Cebolla

Lanius pallidirostris - Foto de Mariano Cebolla

Lanius pallidirostris - Foto de Mariano Cebolla

Imatges: Mariano Cebolla
Text: Enric Pàmies

 

dissabte, 24 de novembre del 2018

Fundació Plegadis

Blauet anellat a Plegadis
Blauet anellat a Plegadis

La Fundació Plegadis ha començat a funcionar aquest mateix any 2018. Es realitzen diferents tipus d'activitats, pensades tant per als més petits, per a tota la família com per aficionats a l'ornitologia més avançats.
Es troba ubicada molt a prop de l'entrada al Delta des de Sant Carles de la Ràpita. Com es pot veure a la vista aèria, el centre es composa d'un edifici, un estany de dimensions considerables amb una illa al mig i una zona d'arrossars.

Fundació Plegadis
Fundació Plegadis

Ubicació Plegadis
Ubicació Plegadis

Fundació Plegadis
Vista aèria

La Fundació Plegadis disposa de diferents zones on fer cada activitat. Per una banda, a l'estany s'hi han ubicat dos observatoris o "hides" amb un vidre espia per tal de poder fotografiar les diferents espècies d'ocells de la zona sense molestar-los. A l'estany també s'hi han introduït peixos autòctons i 15 tortugues d'estany (Emys orbicularis), una espècie en perill. Al mig de l'estany hi ha una illa amb vegetació i arbres autòctons on poden buscar menjar i amagar-se diferents espècies d'ocells. Al mig hi poden muntar una xarxa per capturar ocells i anellar-los.
També hi han preparat un petit hort per atraure ocells i una zona de rocalla que permet a diferents espècies de rèptils i fins i tot amfibis amagar-se. També hi ha preparada una altra xarxa per a

divendres, 23 de novembre del 2018

La radio del Somormujo


Avui us presentem un interessant programa de ràdio anomenat "La radio del Somormujo".
Cada dissabte al matí podrem gaudir d'un programa radiofònic d'una hora dedicat a l'ornitologia, emès des de l'emissora El Prat Radio, del Prat de Llobregat.

Des del cor del Delta del Llobregat, un important punt d'interès per les aus del nostre país, ens oferiran diferents entrevistes a professionals del món de l'ornitologia a més a més d'informar-nos de notícies interessants o nous descobriments, i també informació sobre algunes espècies d'aus.
Un programa realment recomanable, ja que té al darrere experts sobre ornitologia que fan que la informació que es dóna sigui de gran qualitat.

Podreu escoltar-lo també des de la seva pàgina web: Radio del Somormujo

https://laradiodelsomormujo.com/

Artículo de: Enric Pàmies

 

dijous, 22 de novembre del 2018

Caixes niu per a ocells i ratpenats

Caixa niu a la Fageda d'en Jordà
Caixa niu a la Fageda d'en Jordà

Per a què serveixen les caixes niu?
Les caixes niu per a ocells i ratpenats són eines molt útils per diferents motius. El principal objectiu és oferir llocs on puguin nidificar diferents espècies, habitualment degut a que es tracta de zones amb pocs arbres o bé per tractar-se de boscos massa joves on els arbres encara no tenen pràcticament forats.
Un altre objectiu és el fet de poder estudiar les espècies que l'ocupen, comprovar el nombre de postes, l'evolució dels polls, ... Sempre fet per part d'experts.
També són utilitzades les caixes niu per afavorir la nidificació d'ocells als jardins i parcs, fet que permet a la gent observar-los de ben a prop. També s'acostuma a acompanyar de la utilització de menjadores.
Un últim objectiu seria també la conscienciació ciutadana, doncs gràcies als tallers de construcció de caixes niu i a esdeveniments divulgatius de penjada de caixes niu les persones es poden fer càrrec de la importància d'ajudar els nostres ocells i veure també que existeixen un gran nombre d'espècies.

Caixa niu
Caixa niu penjada per l'associació Serbal durant un esdeveniment

Consideracions a tenir en compte
Hi ha diferents aspectes que haurem de conèixer a l'hora de comprar o construir caixes niu:
- Espècie: Abans de fer una caixa niu ens haurem de plantejar quines espècies l'han d'ocupar, doncs

dimecres, 21 de novembre del 2018

Blog ornitològic d'Abel Julien


Avui us recomanarem un blog ornitològic que val la pena seguir. Es tracta, ni més ni menys, que el Blog ornitològic d'Abel Julien, on s'hi poden llegir articles tant curiosos i divertits com "Bec, nas i rinchoquinesi", "La meva cotxa fumada" o "Els kiwis s'estan posant cecs".

Abel Julien és un reconegut ornitòleg català que es dedica a la formació i divulgació de tot el que envolta els ocells des de l'institut Català d'Ornitologia, on gestiona també els projectes Ocells dels Jardins, Nius i Orenetes. En aquest interessant blog comparteix algunes de les seves experiències i anècdotes, ens explica alguns conceptes interessants sobre la fisiologia dels ocells i ens comenta algunes notícies i recents estudis de manera que tothom ho pugui entendre sense necessitat de ser un ornitòleg de nivell avançat.
Un blog molt recomanable!

Abel Julien


Article: Enric Pàmies

 

dimarts, 20 de novembre del 2018

Article a Youmekids sobre l'Estany de Sils


Avui s'ha publicat a la pàgina web dels amics de Youmekids un article que he escrit anomenat "Ruta circular per l'Estany de Sils descobrint ocells amb nens".

Youmekids és un portal dedicat a explicar excursions a fer en família, activitats i fins i tot manualitats. En la meva col·laboració explico una senzilla ruta circular per conèixer l'Estany de Sils, una zona recuperada a la comarca de La Selva que és d'especial importància per a l'observació d'ocells.

Per: Enric Pàmies

 

dilluns, 19 de novembre del 2018

Ruta ornitològica pel riu Francolí

Riu Francolí
Riu Francolí

Aquesta ruta ornitològica es composa de dos tipus d'hàbitats diferents: un bosc de pins i les zones pròximes al riu Francolí.
Aparcarem el cotxe al parking del Pont del Diable o Aqüeducte de les Ferreres (Tarragona), amb fàcil accés des de la N-240. Visitarem els entorns d'aquest impressionant aqüeducte romà de 30 metres d'alçada i uns 200 metres de llarg.
A la zona que envolta el pont podrem començar a observar les primeres espècies d'ocells típiques de boscos de pins: mallerenga blava, emplomallada, carbonera i petita, diferents espècies de tallarol, ...

Pont del Diable
Pont del Diable

Pinar als peus del Pont del Diable
Pinar als peus del Pont del Diable

Mallerenga carbonera (Parus major)
Mallerenga carbonera (Parus major)

Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)

Mallerenga petita (Periparus ater)
Mallerenga petita (Periparus ater)

Pit-roig (Erithacus rubecula)
Pit-roig (Erithacus rubecula)

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

Tan bon punt haguem acabat la nostra visita al Pont del Diable ens ubicarem al seu peu, on veurem que hi ha un camí entre els pins que, més endavant, passarà per sota de la carretera nacional per un

diumenge, 18 de novembre del 2018

Gran estol de gavines capnegres per sobre de Reus

gavina capnegra

Aquesta tarda he observat un gran estol de gavina capnegra (Ichthyaetus melanocephalus) sobrevolant Reus. L'estimació molt aproximada és d'uns 5.000 exemplars.

gavina capnegra

gavina capnegra

gavina capnegra

Per: Enric Pàmies
 

divendres, 16 de novembre del 2018

Associació Pelagicus


Pelagicus és una associació d’àmbit estatal formada per un equip d’especialistes en la conservació d’ocells marins que nidifiquen i s’alimenten en aigües de Catalunya i les illes Balears. La seva finalitat és aconseguir una millor conservació del medi litoral i marí en l’àmbit català, balear i també valencià a partir de la realització d’activitats d’informació, divulgació i sensibilització.

És una associació que just ara comença a caminar, i ho fa amb el projecte de captació de fons anomenat "Aves y fauna marina del Mediterráneo". L'objectiu d'aquest projecte és donar a conèixer la nostra fauna marina i, entre diverses accions, s'editarà u pòster amb totes les espècies i el seu grau d'amenaça.
Més informació sobre el projecte: Aves y fauna marina del Mediterráneo

Imatge de Mascarell Drawings

Podeu seguir les activitats de l'associació mitjançant:
- Web: Pelagicus.cat
- Instagram: @pelagicusorg
- Twitter: @pelagicuscat
- Facebook: @pelagicus



 

dijous, 15 de novembre del 2018

Ja tenim botiga on-line al CEN

https://botiga.assoc-cen.org

Ja hem inaugurat la botiga on-line de l'associació CEN. Teniu a la vostra disposició diversos llibres sobre fauna catalana: ocells, amfibis i rèptils, papallones i peixos. També un llibre molt interessant sobre com atraure fauna al jardí.

Estrenem també, en pre-reserva, el joc de cartes ICTIO on podràs conèixer els peixos continentals de Catalunya:



  

dimecres, 14 de novembre del 2018

Concurs de fotografia d'ocells


Avui comença el segon concurs de fotografia d'ocells organitzat per Herrerillo.com , la nostra web germana.
Us animem a participar-hi i guanyar un fantàstic lot de 7 llibres de Tundra Ediciones.
Més informació a http://www.herrerillo.com/2018/11/2-concurso-de-fotografia-de-aves.html 



 

dimarts, 13 de novembre del 2018

Buscant ocells a Aigüestortes, amb nens

Aigüestortes
Aigüestortes

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es troba ubicat entre les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Val d'Aran i Pallars Jussà.
El parc té una superfície de més de 14.000 hectàrees a les que hi hem d'afegir unes 26.000 hectàrees més que es troben en zona perifèrica, amb un nivell de protecció menor.

Ubicat a l'Alt Pirineu és un indret on podrem trobar-hi una gran quantitat d'espècies d'ocells i també d'altres espècies d'animals.
En aquest cas explicarem una breu excursió pensada per anar amb nens i poder gaudir dels ocells en família.
Es poden agafar els taxis a la localitat de Boí, a la plaça del Treio. Podeu consultar horaris aquí. Els taxis són tot terrenys o bé furgonetes, i tenen capacitat per a 8 persones. Ens portaran per camins amb