dimarts, 6 de febrer de 2018

Ocell del mes de febrer: Durbec (Coccothraustes coccothraustes)



Per l’#ocelldelmes de febrer us proposem un dels protagonistes d’aquest hivern: el durbec .
Els que encara no l’hagueu vist mai, aprofiteu que enguany és any d’irrupció!
Com sempre, ja sabeu que podeu col.laborar en l’#ocelldelmes etiquetant les vostres imatges o bé enviant-nos-les per correu. Gràcies i bons birdings!

Més informació sobre l'espècie: Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

 

diumenge, 4 de febrer de 2018

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Ginés Jiménez

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Cast: Picogordo
Eusk: Mokolodi
Gal: Bicogroso común
Ing: Hawfinch
Fr: Grosbec casse-noyaux
It: Frosone
Por: Bicogrossudo
Al: Kernbeisser

Taxonomia: El durbec (Coccothraustes cocothraustes) pertany a l'ordre dels Passeriformes i a la família Fringillidae.
El seu nom comú, durbec, descriu a la perfecció el seu robust bec que utilitza per a trencar les llavors que no poden aprofitar altres espècies degut a la seva duresa.

Identificació: Aquesta espècie mesura uns 16-18 cm i pesa fins a 55 grams.
Els exemplars adults presenten un bec ample i curt de color lleugerament ataronjat o grisós. Gola de color negre, ulls de tons marrons, cap de color ataronjat, nuca i part del coll gris clar, pit i ventre beis, esquena marró fosc amb les ales amb una franja més clara i la punta negra. Cua molt curta amb algunes taques negres i la punta quasi blanca.
Els juvenils presenten una coloració menys precisa i no tenen el color negre de la gola.

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Jesús Giraldo

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Jesús Giraldo

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec alimentant-se - Imatge de Ricardo Rodríguez

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Ginés Jiménez

Variacions geogràfiques: A la península només hi trobem la subespècie nominal: Coccothraustes coccothraustes coccothraustes.

Espècies similars: És un ocell amb una coloració molt característica i un bec molt més gran que la resta d'espècies. De lluny ens podria semblar un pinsà comú, però la seva coloració i la seva mida més gran i robusta ens permetran diferenciar-lo sense problemes.

Veu: És una espècie molt silenciosa. Només sentirem un reclam breu i agut en forma de "pix".

Hàbitat: És una espècie que habita bàsicament boscos caducifolis i mixtos (alzines, roures, faigs, ...) i en zones fluvials. És freqüent observar-los en camps de fruiters (prefereix cirerers i ametllers) i

dilluns, 22 de gener de 2018

Ocells al pantà d'Utxesa

Utxesa
Utxesa - Imatge d'Enric Pàmies

El pantà d'Utxesa es troba situat a la comarca del Segrià, en gran part al terme municipal de Torres de Segre. Es tracta d'un pantà construït al canal industrial de Seròs.
Degut a la seva ubicació pròxima als secans de Lleida, i en zona de pas de moltes espècies d'ocells migratoris, s'ha convertit en un punt d'interès especial per als aficionats a l'ornitologia.

Actualment està considerada com a Reserva Natural de Fauna Salvatge.

Mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus)
Mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) - Imatge de Víctor Iglesias

Passerell (Linaria cannabina)
Passerell (Linaria cannabina) - Imatge de Víctor Iglesias

Rascló (Rallus aquaticus)
Rascló (Rallus aquaticus) - Imatge de Víctor Iglesias

Arpella (Circus aeruginosus)
Arpella (Circus aeruginosus) - Imatge d'Enric Pàmies

Cigne mut (Cygnus olor)
Cigne mut (Cygnus olor) - Imatge d'Enric Pàmies

Hi trobem una gran quantitat d'espècies lligades als ambients aquàtics, a les zones marginals de joncs, i també altres espècies de pas que aprofiten la zona per descansar.
Hi destaca la seva població de mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) o de boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), però també hi trobarem un gran nombre d'espècies més comuns com l'arpella, el corb marí gros o el cigne mut.

La zona es divideix en dos embassaments: Utxesa i l'anomenat Utxesa Secà, units pels canals. Al voltant hi ha una gran zona de joncs, però també diferents boscos de ribera. Aquesta combinació ens permetrà observar-hi moltes espècies d'ocells.
Hi trobarem una ruta a peu pel voltant dels embassaments, i també un observatori elevat amb unes grans vistes.
Es recomana visitar el punt d'informació i centre d'interpretació d'Utxesa, ubicat a prop d'on el canal

dimarts, 9 de gener de 2018

Ocell del mes de gener: Lluer (Spinus spinus)




Els Reis també han passat per Pasdepardal i ens han deixat la fitxa del lluer , l’#ocelldelmes amb què encetem l’any. Diu que enguany n’hi ha una bona irrupció!
Ja sabeu que podeu col.laborar en la nostra galeria del mes de gener etiquetant les vostres imatges de lluers amb #ocelldelmes .
Bon birding i bon any!

Per a més informació sobre l'espècie: Lluer (Spinus spinus)

  

dilluns, 8 de gener de 2018

Lluer (Spinus spinus)

Lluer (Spinus spinus)
Lluer (Spinus spinus) - Imatge de Ricardo Rodríguez

Lluer (Spinus spinus)
Cast: Lúgano
Eusk: Tarin
Gal: Úbalo
Ang: Siskin
Fr: Tarin des aulnes
It: Lucherino
Por: Lugre
Al: Zeisig

Taxonomia: El lluer (Spinus spinus) és una espècie que pertany a l'ordre dels Passeriformes, família Fringillidae, génere Spinus.
Anteriorment s'anomenava Carduelis spinus, i per tant formava part del mateix gènere que la cadernera.

Lluer (Spinus spinus)
Lluer (Spinus spinus) - Imatge de Ricardo Rodríguez

Parella de lluers
Parella de lluers - Imatge de Luís Ojembarrena

Lluer (Spinus spinus)
Lluer (Spinus spinus) - Imatge de Ricardo Rodríguez

Lluer (Spinus spinus)
Lluer (Spinus spinus) - Imatge de Ricardo Rodríguez

Identificació: Aquesta espècie medeix aproximadament 12 cm i pot pesar uns 13 grams.
Ocell de petites dimensions i cua relativament curta. Bec de mida mitjana força punxegut, de color marronós.
La seva coloració és generalment groga, amb la zona ventral més clara i amb petites taques fosques al