dissabte, 8 de gener del 2022

Diferenciem els diferents pardals

Els pardals són uns ocells comuns, que sembla que tots tenim al cap sense problemes, però sabeu diferenciar el pardal comú del pardal xarrec o del pardal roquer?

Aquí us n'explico les diferències:

Pardal comú (Passer domesticus):

Mascle de pardal comú (Passer domesticus)
Mascle de pardal comú (Passer domesticus)

Femella de pardal comú (Passer domesticus)
Femella de pardal comú (Passer domesticus)


El mascle de pardal comú presenta un color d'ales i clatell marró més intens que les femelles, amb bec fosc i barbeta negra, i té el pili (part superior del cap) de tons grisos.
La femella és de marrons més apagats, barbeta del mateix color que el pit, pili marronós, i presenta una ratlla fina de tons clars darrere l'ull que baixa cap el clatell.


Pardal xarrec (Passer montanus):

Pardal xarrec (Passer montanus)
Pardal xarrec (Passer montanus)


Abans de res, hem de tenir ben present que els mascles i femelles de pardal xarrec tenen la mateixa aparença, per tant no en sabrem diferenciar el sexe a simple vista.
Es podrien confondre amb els mascles de pardal comú, però hi ha algunes diferències importants: el pardal xarrec té la galta blanca amb una taca negra, té un petit collaret blanc i té tot el cap de color marró intens. És una mica més petit que el pardal comú.


Pardal roquer (Petronia petronia):

Pardal roquer (Petronia petronia)
Pardal roquer (Petronia petronia)

Pardal roquer (Petronia petronia)
Aquí n'observem la taca groga de la gola

El pardal roquer, tot i que pertany a un altre gènere (Petronia), és força semblant a les femelles de pardal comú.
Pensem, però, que mascles i femelles de pardal roquer són iguals a simple vista.
Observarem que tenen un bec proporcionalment més gros, a la punta de les plomes de la cua marquen unes taques blanques, la ratlla clara de darrere l'ull és molt més ampla i contrastada i tenen una "medalla" groga a la gola, tot i que en ocasions no es pot apreciar massa bé.