Torre d'en Dolça |
Introducció: La Torre d'en Dolça és un parc de grans dimensions encaixat entre Vila-seca, terrenys del Port Aventura, l'autovia i les petroquímiques. La seva proximitat a la costa i la varietat d'hàbitats que conté fan que es tracti d'una zona d'especial interès per les aus al Tarragonès, on hi podem veure espècies tant diverses com el mussol comú, l'oriol, el martinet menut, el becadell, la cotxa blava, el mastegatatxes, la gralla, el picot verd, el cames llargues, el bruel o el morell de cap roig.
Ubicació: La Torre d'en Dolça és un parc ubicat a les afores de Vila-seca, a la carretera que es
dirigeix cap a la Pineda. Es troba a 10 minuts de Reus i de Tarragona.
Com arribar-hi: S'hi pot arribar fàcilment, doncs es troba ben a prop de la sortida 1153 de l'autovia A7. Només caldrà pujar a la rotonda i agafar la TV 3148 en direcció a la Pineda.
Al cap de només uns 700 metres, abans d'arribar a la següent rotonda, ja podrem aparcar a la mateixa carretera i dirigir-nos a peu l'entrada del parc de la Torre d'en Dolça, molt visible des de la pròpia rotonda.
Mapa amb la ubicació de la Torre d'en Dolça |
Parc de la Torre d'en Dolça |
Descripció dels hàbitats:Podem dividir la zona en diversos espais, cadascun amb el seu interès especial per les aus:
- Extensió a l'entrada on trobem un ample camí que ens porta cap a l'hipòdrom. En aquesta zona ens veurem envoltats per oliveres i, més endavant, també per plàtans. Un lloc habitual per a veure mosquiters, caderneres o cueretes blanques.
- Hipòdrom: Es tracta d'un circuït on només es fan curses de cavalls un cop a l'any, per les festes majors. A l'interior del circuït ovalat hi trobem la principal joia del lloc: quatre amplis estanys de poca profunditat. Aquests estanys tenen una important part coberta per plantes aquàtiques (canyes, joncs, ...). És un hàbitat perfecte pels cames llargues, xarxets, ànecs, morells, trist, repicatalons, becadell, martinet menut, blauet, i un llarguíssim etcètera. Al voltant dels estanys hi trobem una àmplia zona amb gespa, on hi trobem cotxa blava, perdiu, polles d'aigua, ...
- Zona de marges: Cap a l'oest de l'hipòdrom trobarem una zona amb marges i arbres de diferents tipus, amb gran presència de conills i moltes espècies d'aus, com la mallerenga carbonera, tallarols, mastegatatxes, papamosques, pit-roig, ...
- Bosc de pins: A la part superior trobarem una àmplia zona de pins, hàbitat de l'oriol, el bruel o del picot verd.
- A la Torre d'en Dolça, una torre de vigilància restaurada, hi viuen de forma permanent diverses famílies de pardals i un bon grup de gralles.
- A prop de la torre hi observarem dos estanys més petits, i quatre antics estanys amb vegetació aquàtica però sense aigua permanent. Poden ser un molt bon lloc per veure tallarols. Al voltant hi trobem arbres de ribera, on a l'hivern hi reposen caderneres, gafarrons, pinsans o fins i tot durbecs.
- A la part superior, darrere dels boscos de pins, hi ha una esplanada força àmplia amb arbres de diferents tipus. És una de les zones més tranquil·les, i per tant sempre hi ha ocells a observar com les caderneres o les grives.
Vista d'un dels quatre estanys |
Torre d'en Dolça |
Millors èpoques per observar ocells: El fet de tenir punts d'aigua permanents i dividir-se en una diversitat important d'ambients fa que a la Torre d'en Dolça hi podem observar espècies interessants al llarg de l'any.
En general les èpoques de migració, pre-nupcial (primavera) i post-nupcial (tardor), són sempre molt recomanables ja que en moments concrets poden arribar a trobar-s'hi una gran varietat d'espècies, tant al medi aquàtic com a les zones d'oliveres i boscos de pins. Observarem les primeres arribades d'animals estivals o hivernals, però també podrem trobar aquells ocells de pas que només es quedaran amb nosaltres uns pocs dies, com la polla pintada o el mosquiter xiulaire.
La seva proximitat a la costa fa que el clima durant l'hivern sigui força suau, i per tant algunes espècies com els xarxets o els repicatalons seran molt freqüents durant els mesos més freds de l'any. També hi podem trobar durant aquesta estació l'espectacular cotxa blava.
Els estius, ornitològicament parlant, sempre acostumen a ser el moment de l'any amb una menor varietat, però podrem gaudir igualment de moltes espècies com els cames llargues, el martinet menut, el martinet ros i, evidentment, de diferents espècies d'orenetes, falciots i ballesters.
Espècies d'aus que podem trobar: Com és lògic a cada època de l'any podrem observar espècies diferents, ja que algunes espècies s'adapten a aquesta zona per l'hivernada, altres per la reproducció, altres hi són residents tot l'any i algunes espècies ho poden utilitzar com a punt de parada durant les seves migracions. La seva proximitat a Reus, Tarragona i altres poblacions com Cambrils, Vila-seca o
Salou fan que sigui un lloc de pardaleig habitual per força afeccionats a les aus; és un d'aquells "hotspots" on sempre hi pots observar alguna cosa interessant.
Es recomana visitar-ho ben d'hora al matí, ja que la seva proximitat a Vila-seca fa que hi accedeixi molta gent durant el dia per a córrer, anar en bicicleta o passejar el gos.
A la zona dels estanys hi podem trobar diversos ardeids (martinet blanc, martinet menut, martinet de nit, martinet ros, bernat pescaire o agró roig), limícoles com el cames llargues, la xivitona o el becadell, ocells de canyar com boscarles, repicatalons, mosquiters, trist o bitxacs, anàtides com el xarxet, l'ànec collverd, l'ànec cullerot o el morell de cap roig, i al seu voltant molts altres ocells buscant menjar com la cotxa blava, el rossinyol bord, la garsa, els pinsans, ...
A les zones del voltant hi podem veure des de gralles, pardals, tallarols, bruel, oriol, picot verd, durbec, mallerenga carbonera, orenetes i falciots o mussol comú, fins a papamosques gris, mastegatatxes, túrdids de diferents espècies o perdius.
Algunes imatges preses a la Torre d'en Dolça:
Morell de cap roig (Aythya ferina) |
Cotxa blava (Luscinia svecica) |
Cames llargues, agró blanc i martinet blanc |
Bruel (Regulus ignicapilla) |
Flamenc (Phoenicopterus roseus) |
Cames llargues (Himantopus himantopus) |
Teixidor (Remiz pendulinus) |
Repicatalons (Emberiza schoeniclus) |
Xarxet (Anas crecca) |
Territ menut (Calidris minuta) |
Territ becllarg (Calidris ferruginea) |
Trist (Cisticola juncidis) |
Puput (Upupa epops) |
Polla pintada (Porzana porzana) |
Perdius de mar (Glareola pratincola) |
Oriol (Oriolus oriolus) |
Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix) |
Text i imatges: Enric Pàmies