diumenge, 13 d’agost del 2023

Identificació de plomes d'ocells

Identificació de plomes
Identificació de plomes


Un dels rastres que podem trobar habitualment d'ocells, a part de les seves petjades, són les plomes. Poden haver perdut les plomes a causa de l'atac d'algun predador, però ben habitualment trobem les plomes que han deixat anar durant la muda.

I és que els ocells necessiten renovar les plomes de manera periòdica, ha que els permeten no mullar-se, no passar fred ni calor i també els permeten volar amb precisió.

No és pas fàcil identificar plomes, però us en posaré aquí algun exemple:

Ploma de cotorreta de pit gris
Ploma de cotorreta de pit gris


El més important que heu de tenir en compte és que sovint, color sencer de la ploma no ens servirà. En aquesta ploma que veiem a sobre el color predominant és el gris, i també el blau. En canvi la principal pista ens la dona la vora de color verd. I és que resulta que les plomes de vol de la cotorreta de pit gris no són verdes, són blavoses amb la vora verda.

Cotorretes de pit gris
Cotorretes de pit gris


Com que les garses són ocells ben habituals a les ciutats, podrem trobar tot sovint algunes de les seves plomes.
Aquestes dues properes imatges en serviran per veure la diferència entre una ploma rectriu (de la cua), que és quasi simètrica, i una ploma primària (es troben a les ales) que té un lateral molt més ample que l'altre.

Ploma rectriu d'una garsa
Ploma rectriu d'una garsa

Ploma primària d'una garsa
Ploma primària d'una garsa

Garsa
Garsa

Les plomes de les ales de les garses acostumen a ser blanques i negres. Si mirem bé les parts negres observarem els colors tornassolats típics de l'espècie. Les plomes de la cua, en canvi, no tenen blanc.

Gamarús
Gamarús

Ploma de gamarús
Ploma de gamarús

En alguns ocells, com el gamarús, les plomes ens poden confondre. Aquestes plomes amb colors marrons foscos (o negres) i taques o ratlles clares poden ser de molts ocells: astors, xoriguers, puputs, picots, ...
Hem de mirar bé la forma, els detalls, el nombre i disposició de ratlles, ... i en el cas de rapinyaires nocturs aques aspecte "sedós" de les vores.

Ploma de gaig
Ploma de gaig


En tenim també algunes d'inconfusibles, on els petits detalls són els que compten. I és que aquesta vora amb blau de diferents tonalitats, blanc, i la resta de color ben fosc només pot pertànyer al gaig.


A continuació trobareu l'enllaç de Featherbase , una base de dades on es poden buscar les plomes de cada espècie. Així, si sospitem qui pot ser l'amo d'una ploma podrem anar a comparar-les.