diumenge, 25 de febrer de 2018

Menjadores al Parc Samà

Mallerenga blava a la menjadora de pastís de sèu
Mallerenga blava a la menjadora de pastís de sèu

Recentment hem instal·lat diverses menjadores de diferents tipus a alguns racons del Parc Samà, per tal de facilitar la cerca de menjar dels ocells i poder observar també quines espècies les utilitzen.
Aquesta acció es troba dins del projecte que vam iniciar fa uns mesos anomenat Birding Parc Samà.

Avui hem pogut fotografiar ja el primer ocell utilitzant-les: es tracta d'una mallerenga blava en una menjadora amb pastís de sèu i pipes.

Mallerenga blava - Parc Samà
Mallerenga blava

Mallerenga blava
Mallerenga blava

Article i fotos: Enric Pàmies
  
 

dimarts, 6 de febrer de 2018

Ocell del mes de febrer: Durbec (Coccothraustes coccothraustes)



Per l’#ocelldelmes de febrer us proposem un dels protagonistes d’aquest hivern: el durbec .
Els que encara no l’hagueu vist mai, aprofiteu que enguany és any d’irrupció!
Com sempre, ja sabeu que podeu col.laborar en l’#ocelldelmes etiquetant les vostres imatges o bé enviant-nos-les per correu. Gràcies i bons birdings!

Més informació sobre l'espècie: Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

 

diumenge, 4 de febrer de 2018

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Ginés Jiménez

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Cast: Picogordo
Eusk: Mokolodi
Gal: Bicogroso común
Ing: Hawfinch
Fr: Grosbec casse-noyaux
It: Frosone
Por: Bicogrossudo
Al: Kernbeisser

Taxonomia: El durbec (Coccothraustes cocothraustes) pertany a l'ordre dels Passeriformes i a la família Fringillidae.
El seu nom comú, durbec, descriu a la perfecció el seu robust bec que utilitza per a trencar les llavors que no poden aprofitar altres espècies degut a la seva duresa.

Identificació: Aquesta espècie mesura uns 16-18 cm i pesa fins a 55 grams.
Els exemplars adults presenten un bec ample i curt de color lleugerament ataronjat o grisós. Gola de color negre, ulls de tons marrons, cap de color ataronjat, nuca i part del coll gris clar, pit i ventre beis, esquena marró fosc amb les ales amb una franja més clara i la punta negra. Cua molt curta amb algunes taques negres i la punta quasi blanca.
Els juvenils presenten una coloració menys precisa i no tenen el color negre de la gola.

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Jesús Giraldo

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Jesús Giraldo

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec alimentant-se - Imatge de Ricardo Rodríguez

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Imatge de Ginés Jiménez

Variacions geogràfiques: A la península només hi trobem la subespècie nominal: Coccothraustes coccothraustes coccothraustes.

Espècies similars: És un ocell amb una coloració molt característica i un bec molt més gran que la resta d'espècies. De lluny ens podria semblar un pinsà comú, però la seva coloració i la seva mida més gran i robusta ens permetran diferenciar-lo sense problemes.

Veu: És una espècie molt silenciosa. Només sentirem un reclam breu i agut en forma de "pix".

Hàbitat: És una espècie que habita bàsicament boscos caducifolis i mixtos (alzines, roures, faigs, ...) i en zones fluvials. És freqüent observar-los en camps de fruiters (prefereix cirerers i ametllers) i