dimecres, 24 de maig del 2023

Parlem de moixons 15 - El de la Torre d'en Dolça i el Green Birding

Ponç Feliu
Ponç Feliu

A l'episodi 15, publicat el mes de maig de 2023, hi parlarem de diferents temes: veurem quins ocells tenim ara al país, parlarem de dos llibres d'ocells, anirema conèixer els ocells que habiten la Torre d'en Dolça i també de la Séquia Major, i finalment parlarem de nou amb el Ponç Feliu per a que ens expliqui el projecte Green Birding.

Link per a escoltar-lo: Episodi 15 (Ivoox) (també el trobareu a Google Podcasts i a Spotify)


Qui canta, fenologia i aventuretes
Aquests dies sentim ben fàcilment els "crits" d'un ocell: el falciot negre. Molt habitual a les ciutats, aprendrem a identificar-ne els sons.
Parlarem de la fenologia de ple mes de maig: pocs migrants i ja tenim tots els reproductors.
El Màrius ens explicarà una aventureta d'un tord que va trobar mort per un impacte contra un vidre, que portava una anella holandesa.

Recomanacions bibliogràfiques
Avui us recomanem dos llibres ben diferents: "El comportament dels ocells" i "Atlas de identificación de las aves continentales de la Península Ibérica".



Racons de Catalunya: La Torre d'en Dolça i la Séquia Major
En aquest episodi escombrem cap a casa per parlar-vos de la Torre d'en Dolça i la Séquia Major, dues zones dins el terme de Vila-seca que són ben entretingudes per veure ocells.
La Torre d'en Dolça és un parc urbà als afores del poble, de 37 hectàrees, on hi ha diversos estanys, zones de marges amb figueres, garrofers i oliveres, zones de gespa, petits bosquets de pins, ... que en conjunt fan que sigui un dels llocs més entretinguts per veure ocells al Camp de Tarragona.
Per altra banda, la Séquia Major és dins una finca privada, un golf, però els diumenges de diversos mesos de l'any es fan visites organitzades pel propi Ajuntament de Vila-seca. En línia recta està força a prop de la Torre d'en Dolça, i fan que molts ocells aquàtics es moguin per les dues zones.

Cotxa blava a la Torre d'en Dolça

Torre d'en Dolça

Entrevista a Ponç Feliu, qui ens parlarà del seu projecte Green Birding
Parlem de nou amb el Ponç Feliu, qui ens explica com practica l'observació d'ocells sense emissions: en bicicleta i a peu.


Cants i reclams obtinguts de Xeno-canto i música obtinguda de Fiftysounds