dimecres, 1 de desembre del 2021

James Bond, l'ornitòleg

Pierce Brosnan, com James Bond
Pierce Brosnan, com James Bond


No us penseu pas que la temàtica del blog ha canviat, seguim parlant d'ocells...
En Bond, James Bond, amb llicència per matar, no anava pel món fent un Big Year precisament... però en canvi, Ian Lancaster Fleming, l'autor de les novel·les de l'agent 007, era un gran aficionat a l'ornitologia.

Fleming era britànic però passava diversos mesos a l'any a Jamaica, en una finca de la seva propietat anomenada Goldeneye (suposo que també us sonarà el nom). Estava ben interessat en conèixer la fauna salvatge de l'indret, pel que havia adquirit diverses guies per identificar els animals de la zona i, en concret, d'ocells.
I quina era la millor guia? Doncs ni més ni menys que la "Field Guide of Birds of the West Indies", escrita per un tal James Bond.
Quan Fleming va posar nom al protagonista de les seves aventures va aprofitar el nom d'aquest ornitòleg, doncs era un nom curt, fàcil de recordar, i ben baronil. 

A Field Guide to the Birds of the West Indies
A Field Guide to the Birds of the West Indies

Guia editada l'any 1947, como la que tenia Fleming
Guia editada l'any 1947, como la que tenia Fleming

L'autèntic James Bond va néixer l'any 1900 a Philadelphia, als Estas Units d'Amèrica, i va morir a la mateixa ciutat amb 89 anys.
Fou un reconegut ornitòleg que va treballar per la Academy of Natural Sciences. Degut als seus extensos coneixements de les aus del Carib, l'any 1936 va publicar "A Field Guide to the Birds of the West Indies".

L'autèntic James Bond
L'autèntic James Bond


Ara que ja coneixem el per què del nom de l'agent 007, us donaré un apunt ornitològic d'una de les pel·lícules.
Al film "Mor un altre dia" (originalment, "Die another day") hi ha una escena en què James Bond (interpretat en aquest cas per Pierce Brosnan) està en un xiringuito de platja mirant al mar amb els prismàtics com que Jinx (Halle Berry) surt lentament de l'aigua, de manera ben lenta i sensual. Comencen una conversa d'allò més surrealista on la noia li pregunta a què es dedica:

James Bond: Estic aquí pels ocells. Sóc ornitòleg.
Jinx: Ornitòleg, ostres, quina paraula més enrabassada. Suposo que les òlibes el tindran ocupat aquesta nit.
James Bond: No hi ha òlibes als Òrganos, no hi ha res a veure fins demà. Almenys a l'exterior...

Ja us podeu imaginar com acaba la conversa.
També hi he d'afegir que la platja cubana suposadament anomenada Los Órganos era en realitat la platja de La Caleta, a Cadis, indret on es va rodar part del film.

Per tant, si algú s'anima a intentar lligar amb una frase ornitològica que pensi que a James Bond li va funcionar.

James Bond dient que és ornitòleg
James Bond dient que és ornitòleg


Un enllaç interessant:
- The birds of James Bond