diumenge, 13 de juny del 2021

Les menjadores d’ocells: què hem de tenir en compte


La col·locació de menjadores per afavorir l’alimentació i aproximació dels ocells salvatges és una pràctica molt estesa, amb unes vendes de bilions de dòlars en compra de menjar per les menjadores, ja que només a Nord Amèrica es calcula que es fiquen anualment més de 50 milions de menjadores.

El tipus de menjar serà molt variat i com més ampli sigui el ventall, més gran serà el nombre d’espècies que poden venir. A les menjadores podem posar, per exemple:
- Llavors: Es poden posar molts tipus de llavors, des de cereals, pipes (millor les petites i negres), arròs, ... però les millors són les anomenades “negrillo” o  Nyjer, en anglès.
- Cacauets: Molt important que aquests aliments siguin crus, sense torrar i sense salar. Es poden ficar directament a les menjadores o bé penjar-los d’un fil i fer divertides ristres. També podem afegir
avellanes, nous, ametlles...- Boles de greix: Les podem fabricar nosaltres, amb una barrejar de llard, cereals, llavors i millor si inclouen insectes o menjar per insectívors.
- Insectes: Fàcils d’aconseguir, com per exemple els tenebris (cucs de farina), cucs de terra, grills, ...
               
Es coneix que poden generar beneficis en els ocells, com podria ser l’augment de la supervivència, (especialment hivernal), augment de les productivitats reproductores, ... però cal tindre en compte una sèrie de precaucions per no perjudicar als ocells.


Control d’accés dels depredadors
Cal posar les menjadores lluny de l’abast dels depredadors, especialment gats, que ràpidament detectaran la freqüentació de les menjadores i s’habituen a visitar-les, matant ocells.
També les rates, ratolins i esquirols poden provocar efectes negatius i menjar-se l’aliment destinat als ocells, per això és millor tenir menjadores penjades que no pas al terra. Sempre que veiem cap risc, podem col·locar sistemes antidepredadors.

Si veiem que les menjadores comencen a ser visitades per espècies al·lòctones caldrà prendre precaucions per tots els problemes que això pot generar.


Canvis de tipus de menjar
Els ocells no mengen tot l’any el mateix aliment, adeqüen el tipus i quantitat de menjar a allò que necessiten; per això també nosaltres hem de fer canvis amb les aportacions.
- Cal nodrir les menjadores de menjars variats i amb espai per evitar competències intra i interespecífiques
- Els aliments rics en greixos cal treure’ls en els mesos calorosos perquè s’enrancien i poden provocar trastorns en l’alimentació, especialment dels pollets.
- A l'estiu és millor posar punts d’aigua que no pas menjadores.
- Durant l'època de cria podem ficar un bon ventall d’insectes o altres invertebrats a les menjadores


Mesures higièniques
Si tenim un excés de menjar i/o poca separació entre ell, poden generar focus que siguin tòxics pels ocells, generant mortaldats grans. Especialment si el menjar s’humidifica i genera floridures, amb la presencia de micotoxines. Cal mantenir sempre bones condicions higièniques i anar renovant el menjar. Cal extremar les precaucions per evitar brots de salmonel·les o trichomonosis (aquesta afecció s’ha a associat al dramàtic descens de les poblacions de verdum al Regne Unit).


Article de Sergi Sales (Fundació Plegadis)