dimarts, 31 d’agost del 2021

Què és un BIMBO al món de l'ornitologia?

Àlbum de cromos de Bimbo
Àlbum de cromos de Bimbo


Entre ocellaires és molt habitual fer servir el terme BIMBO. Quan sentim que algú diu que "he fet un bimbo" es refereix a que ha observat un ocell que mai havia vist abans.
Per tant, és habitual anar a "bimbar" ocells quan coneixem la ubicació d'alguna raresa.

Per a molts aficionats és força senzill "fer bimbos", ja que ens falten per veure moltes espècies poc freqüents, però per a molts ornitòlegs de nivell aconseguir ja un bimbo és ben complicat, motiu pel qual no dubtaran a desplaçar-se alguns centenars de quilòmetres per veure una espècie realment rara que de manera puntual ha passat pel nostre país.

Sempre m'havia preguntat d'on provenia el terme BIMBO, fins i tot al principi creia que podrien ser les sigles d'algun terme anglosaxó. Doncs tot al contrari, és un terme creat per uns catalans.

Tal i com m'ho van explicar, la història d'aquesta paraula és la següent:
L'any 1976 Jordi Sargatal i Martí Boada, dos reconeguts naturalistes, ornitòlegs, geògrafs, ..., amb dos amics més van fer un trajecte cap a Holanda amb el seu vehicle.
Durant el viatge van passar per indrets on no havien anat mai a observar ocells i, per aquest motiu, tot sovint s'alegraven d'haver vist alguna espècie nova i apuntar-la a la seva llista d'ocells observats.
Un dels amics va comparar aquesta col·lecció de cites amb les col·leccions que hi havia en aquells moments als paquets dels pans de motllo Bimbo. Aquí es va originar l'expressió de "fer un bimbo".

Amb el temps aquesta expressió es va anar escampant per Catalunya i també per la resta de l'estat i, actualment, s'ha fet encara més popular gràcies a la velocitat de les xarxes socials. 

A l'inici de l'article veureu una de les pàgines d'un àlbum de cromos "El libro de las adivinanzas 2", on curiosament es parla de la migració dels ocells.

Cromos bimbo