dimarts, 21 d’agost del 2018

Ocells al pantà de Riudecanyes

Capsigrany juvenil
Capsigrany juvenil

El pantà de Riudecanyes està ubicat al cor del Baix Camp. Es tracta d'un embassament que acumula permanentment aigua en una comarca sense rius cabalosos ni punts importants amb aigua durant tot l'any.
Per aquest motiu ofereix un hàbitat idoni per a moltes espècies d'aus. A més a més es troba situat en una zona on predominen els boscos de pins, però que juntament amb els arbres de ribera, les zones de joncs i les petites platges que forma el propi pantà presenten una varietat d'hàbitats significativa.

pantà de Riudecanyes
Situació del pantà de Riudecanyes

pantà de Riudecanyes
Vista del pantà

El recorregut que us proposem és el següent: s'arribarà en vehicle des de la carretera T-313, ens desviarem a l'entrada de la població de Riudecanyes i tant bon punt enfilem el poble agafarem el carrer de mà dreta per arribar fins al costat de la presa. Aparcarem en cotxe una mica més endavant (punt 1) i començarem la ruta a peu resseguint tot el pantà pel marge esquerre.
Quan s'arriba al final del camí i sembla que no hi hagi sortida, a mà dreta veurem les runes d'unes
construccions antigues i a mà esquerra surt un camí estret (punt 2) que serpenteja fins arribar a un petit rierol que és qui proveeix d'aigua al pantà (punt 3). Si seguim un camí paral·lel al rierol arribarem a un petit embassament (punt 4).

pantà de Riudecanyes
Vista del pantà des del marge esquerre

pantà de Riudecanyes
Vista del pantà

pantà de Riudecanyes
Ubicació on el rierol es troba amb el pantà

pantà de Riudecanyes
Mateixa ubicació que l'anterior, però en una època amb més aigua

pantà de Riudecanyes
Vista del rierol. El petit embassament es troba al fons de la imatge

pantà de Riudecanyes
Petit embassament

Al propi pantà s'hi poden observar, depenent de l'època, gavines i corbs marins. A tota la zona arbrada que ressegueix el pantà i als boscos propers hi veurem caderneres, gafarrons, pardals, tallarols, mosquiters, mallerengues de diferents espècies, cueretes, i fins i tot oriols.
La zona que, des del meu punt de vista, ofereix un especial interès és tot el tram final (punts del 2 al 4). A diferència de la resta de pantà, en aquest tram final no hi trobarem pràcticament ningú; això ens dóna l'oportunitat de veure ocells que eviten la presència humana.
En les zones properes al punt 2 hi he observat una gran quantitat de petits ocells, entre els que destaca el capsigrany. Al rierol habitualment s'hi observa alguna xivitona, i possiblement altres limícoles, a més a més d'haver-hi trobat restes de menjar i excrements propis de visó.
Al petit embassament hi ha una gran quantitat de joncs i, a simple vista, s'hi observen molts peixos. Això atraurà sens dubte el blauet o alguns ardeids, com el bernat pescaire.
A continuació us mostro algunes imatges d'ocells fotografiats a la zona:

Capsigrany
Capsigrany (Lanius senator)

Bernat pescaire
Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Xivitona
Xivitona (Actitis hypoleucos)

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

Cadernera (Carduelis carduelis)
Cadernera (Carduelis carduelis)

Caderneres
Caderneres (Carduelis carduelis)

Gratapalles
Gratapalles (Emberiza cirlus)

Tallarol capnegre
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

Trist
Trist (Cisticola juncidis)


Text i imatges: Enric Pàmies