dijous, 14 d’octubre del 2021

October Big Day a les Terres de l'Ebre

Cotxa blava al Delta de l'Ebre
Cotxa blava al Delta de l'Ebre - Imatge d'Albert Bobé

El dia 9 d'octubre de 2021 Ebird celebrava l'October Big Day, una jornada on es fomentava que ocellaires d'arreu del planeta sortissin al camp a buscar el màxim nombre d'espècies possibles.

Aprofitant aquesta jornada, conjuntament amb la Fundació Plegadis i Barcelona Birding Point vam organitzar un "big day" només a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre. Consistia en que, o bé per equips o bé de forma individual, diferents aficionats als ocells fessin una llista conjunta de tots els ocells que trobessin a la Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Montsià, amb l'objectiu de fer visible la gran riquesa ornitològica de la zona.

El resultat va ser tot un èxit: durant aquelles 24h es van observar un total de 170 espècies diferents, una xifra realment alta. Això va ser degut a que ens vàrem repartir, durant el matí, per tot el territori: les muntanyes dels Ports de Tortosa Beseit, els boscos de ribera de Flix, les muntanyes escarpades de la Ribera d'Ebre, zones de conreu de l'interior del Montsià, a més a més dels diferents hàbitats del Delta de l'Ebre. 

Aquesta gran varietat d'hàbitats ens va fer sumar a la llista ocells tan diversos com el trencalòs, el trencapinyes, el picot garser gros, el pica-soques blau, el falcó pelegrí, la perdiu roja, el gaig blau, el còlit negre, el duc, l'òliba, la cotxa blava, la polla pintada, el pigre gris, el paràsit cua-punxegut, el tètol cuabarrat, l'arpella, l'àguila daurada, l'àguila pescadora, l'àguila cuabarrada, el martinet de nit, la boscarla dels joncs, el martinet menut, el blauet, l'ànec capblanc, el morell de cap roig o l'ànec canyella, només per enumerar-ne alguns.

Blauet a la Reserva de Sebes
Blauet a la Reserva de Sebes - Imatge d'Enric Pàmies

Agrons blancs
Agrons blancs - Imatge d'Albert Bobé

Àguila cuabarrada a la Ribera d'Ebre
Àguila cuabarrada a la Ribera d'Ebre - Imatge de Màrius Domingo

Voltors comuns
Voltors comuns - Imatge de Màrius Domingo

Picot garser gros a un bosc de ribera
Picot garser gros a un bosc de ribera - Imatge d'Enric Pàmies

Cuereta blanca a la Reserva de Sebes
Cuereta blanca a la Reserva de Sebes - Imatge d'Enric Pàmies

El dia va començar, per la majoria, ben d'hora. Alguns, més valents encara, van sortir a plena matinada per tal de trobar cinc espècies d'ocells nocturns: duc, òliba, xot, mussol banyut i mussol comú.
Vam veure sortir el sol escoltant ja les primeres espècies, per mi per exemple les polles d'aigua, els cabussets i les cotolius properes a la zona de Sebes, a Flix.

Durant el matí vam anar compartint per una grup de Whatsapp en temps real les observacions efectuades a cada punt, per tal de saber quines espècies "complicades" anaven sortint, mentre s'actualitzaven al perfil creat expressament a Ebird per aquest dia: obdterresebre
Al mateix temps, també ho anàvem compartint per les xarxes socials, per a que qui no havia pogut venir anés veient com evolucionava el matí.
Abans de les 10 del matí ja havíem superat les 100 espècies diferents.

Al migdia vàrem fer un dinar de germanor a la Fundació Plegadis, on ens vam explicar les anècdotes del matí i es van posar en comú les llistes fetes fins el moment.
La pròpia Fundació Plegadis i Esteller/Swarovski van aportar alguns regals que es van repartir entre els assistents.

Participants de l'October Big Day Terres de l'Ebre

A la tarda ens vam acabar de repartir pel Delta de l'Ebre per sumar algunes espècies que no s'havien vist durant el matí, arribant finalment a la xifra de 170 espècies.

Volem agrair als més de 80 participants de l'esdeveniment, que va resultar ser molt divertit i ens va mostrar el que molts ja sabíem: les Terres de l'Ebre és una de les zones amb més biodiversitat del país.

Flamencs
Flamencs - Imatge d'Enric Pàmies

Bernat pescaire
Bernat pescaire - Imatge d'Enric Pàmies

Territ tresdits
Territ tresdits - Imatge d'Albert Bobé

Fredeluga
Fredeluga amb les últimes llums del dia - Imatge d'Enric Pàmies