dijous, 3 de juny del 2021

Anem a identificar mallerengues

De mica en mica ja s'acosta el fred (tot i que cada any sembla que tardi més) i els jardins i parcs de les zones urbanes es van omplint d'ocells. En alguns casos es tracta d'ocells hivernants que procedeixen del nord i est d'Europa i en altres casos es tracta simplement d'ocells que crien a zones més muntanyoses i que a l'hivern realitzen petits desplaçaments buscant temperatures més suaus.

Avui us ajudarem a identificar tres espècies de mallerengues que habitualment donen peu a confusió, per un nou iniciat en aquest món: la mallerenga carbonera, la mallerenga blava i la mallerenga petita.
En els tres casos es tracta d'ocells residents tot l'any a Catalunya, que reben petits reforços hivernals o que baixen a zones més temperades a l'hivern.

Mallerenga carbonera
Mallerenga carbonera
La mallerenga carbonera és un ocell de la mida d'un pardal, més o menys. La podrem identificar fàcilment per tenir la part de dalt del cap completament negra, "barbeta" també negra, amb la cara blanca. Panxa i pit de color groc intens, amb una "corbata" negra força ampla al mig. L'esquena és de color verdós i les ales són fosques amb una ratlla blanca.

Mallerenga blava
La mallerenga blava és lleugerament més petita i, tal i com indica el seu nom, predomina el color blau al seu cap, clatell i ales. La cara és blanca i té una ratlla blava a sobre dels ulls. El ventre i pit són grocs, però menys intensos que en l'espècie anterior. Al pit hi observem només una fina ratlla fosca.

Mallerenga petita
La mallerenga petita és la de menor dimensions de les tres espècies. La seva cara recorda a la mallerenga carbonera, però al clatell es pot observar una taca blanca.
El seu dors és gris i la seva panxa i pit són de tons bruns-grisos, sense cap ratlla, cosa que ens permet diferenciar-la sense problemes de les altres dues.