dissabte, 1 d’abril del 2017

Aligots de Harris assilvestrats a Reus

Per Enric Pàmies

Al mes d'octubre de 2016 vaig observar per primer cop molt a prop de casa meva, a Reus, un ocell rapinyaire de mida considerable. Es tracta d'una zona urbanitzada, i no vaig ser capaç d'identificar-ne l'espècie.
A finals d'aquell mateix mes vaig poder realitzar diverses fotografies, en les què vaig identificar una parella adulta d'aligot de Harris (Parabuteo unicinctus), amb un juvenil d'un any.
Es tracta d'una espècie del continent americà, per tant no ha arribat al nostre país de forma natural. Els aligots de Harris són molt habituals dins el món de la falconeria, i per tant es tracta d'animals escapats.

No és el primer cop que s'observa a Catalunya, o en altres racons d'Espanya, un aligot de Harris. El que fa que aquest cas sigui pràcticament únic és que s'han trobat en un mateix lloc un mascle i una femella adults, i s'han reproduït de forma natural.

Durant el mes de desembre vaig poder fotografiar també una còpula, i posteriorment vaig observar els aligots construint un niu dalt d'un gran pi.
La zona que han escollit per viure es troba als afores de Reus, però en una finca desocupada pròxima a diversos blocs de pisos. En aquesta finca hi trobem diversos pins, avets, xiprers i altres arbres, que és on acostumen a estar els animals. El fet que s'hagin situat en una zona tan transitada per persones (tant a peu com en cotxe) probablement va lligat al fet que provenen de falconeria, i per tant el contacte humà no els fa cap mena de por.
No he pogut encara observar-los caçant, però per la zona hi ha coloms, rates i no massa lluny també conills i altres petits vertebrats.

Femella adulta de Harris
Femella adulta de Harris

Juvenil d'aligot de Harris
Juvenil d'aligot de Harris

Còpula de la parella de Harris
Còpula de la parella de Harris

Parabuteo unicinctus
Imatge on s'observen els tres exemplars

Mascle, juvenil i femella Harris
Mascle, juvenil i femella Harris (d'esquerra a dreta)

Adult de Harris dins el niu
Adult de Harris dins el niu