dimarts, 22 de juny del 2021

Anellament de gavina corsa a Tarragona

 

Poll de gavina corsa
Poll de gavina corsa

La gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) és una espècie protegida i considerada vulnerable que a Catalunya únicament consta de 3 punts de cria: el Delta de l'Ebre, el Port de Barcelona i el Port de Tarragona.

Aquest matí he tingut la sort de poder col·laborar amb l'anellament dels polls nascuts a Tarragona, organitzat per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina. A aquesta ubicació aquest any hi havia menys parelles que en anys anteriors, poc més de 200. Ens hem reunit 8 persones i ens hem dividit en dos grups, per tal d'anar cercant les gavines i poder-les anellar.

En què consisteix l'anellament de polls?

A diferència dels ocells petits, els passeriformes, és complicat anellar gavines i gavians adults per la dificultat de la captura sense lesionar-los. Per evitar-ho s'opta per anellar els polls quan ja tenen una mida considerable però encara no poden volar. Se'ls col·loquen dues anelles diferents, una a cada pota. Per una banda es col·loca una anella metàl·lica, que és molt resistent al pas del temps però que només es pot observar la seva numeració si tenim l'ocell en mà. A l'altra pota se li col·loca una anella de PVC, molt menys resistent però molt més visible, ja que té una numeració més curta i de majors dimensions (i l'anella és de colors).
Es prenen unes poques dades de cada ocell i se n'apunta la numeració, per tal d'introduir-la a la base de dades per si en un futur algú observa aquest exemplar.

Colònia de cria de gavina corsa a Tarragona

Anelles de PVC que s'utilitzaran


Anellant els polls

En aquesta ocasió hem fet dos equips de quatre persones i cada equip ha començat a cercar les gavines per un extrem de la zona de cria. Cada una de les quatre persones feia una feina diferent: apuntar dades,

col·locar l'anella metàl·lica, col·locar l'anella de PVC o cercar on es trobaven les gavines.

Els polls de gavina habitualment estaven amagats entre les roques o bé ocults entre les poques plantes de la zona. Degut a la seva coloració críptica, pensada per evitar ser vistes pels depredadors, no resultava gens fàcil localitzar-les.





Amb molt de compte s'anaven agafant els exemplars, sense treure'ls gaire lluny del lloc on eren, i s'esperava a que arribessin els anelladors per prendre les dades i col·locar les anelles.




 Per últim, es col·locaven les anelles i es deixaven de nou els animals on s'havien trobat.



El balanç final ha estat de 114 polls anellats. També hem trobat diversos ous abandonats, dels que ja no naixeran polls.

Ous de gavina corsa