dilluns, 21 de juny del 2021

Lectura d'anelles - Marques especials

Gavià argentat amb una anella de PVC verda amb el codi PYDZ

Alguns ocells de mida considerable, com per exemple gavines, gavians, ardeids, rapinyaires o cigonyes, s'anellen doblement. Per una banda se'ls posa una anella metàl·lica, similar a la de la resta d'ocells, doncs es tracta d'anelles que perduren en el temps. 

Per altra banda se'ls posa també una anella de PVC de colors, amb un codi alfanumèric curt visible amb prismàtics, càmera amb teleobjectiu o telescopi. Tot i que aquestes anelles no tenen la mateixa durabilitat sí que resulten molt útils per seguir els moviments dels ocells, doncs molts observadors podran compartir les dades dels ocells que han vist, sense necessitat d'haver de capturar les aus.

On hem d'introduir aquestes dades?

Aquestes dades s'incorporen a la web https://www.marquesespecials.cat/inici/ on, passats uns pocs dies podrem consultar de nou la dada introduïda per veure quines altres observacions s'han efectuat d'aquest ocell.


A mesura que entrem dades (abans ens hem hagut de donar d'alta a la web), veurem una llista com aquesta amb totes les nostres observacions:


Algunes històries

A continuació us mostraré la història d'algunes de les observacions que he realitzat.

El primer cas és el d'aquest esplugabous amb anella groga 4FX que vaig observar a Reus. Els seus trajectes informats eren ben pocs, i només s'havia mogut uns pocs quilòmetres (de Reus a Botarell).


El següent cas és el duna gavina corsa anellada amb anella blanca i codi BA7V, observada per mi a la

platja d'Altafulla que també s'havia informat a la Punta de la Banya, al Delta de l'Ebre, 12 anys abans. Probablement aquest va ser el lloc on es va anellar quan era un poll.


 Un altre cas de gavina corsa, la BLSL, que vaig observar a la platja d'Altafulla i també s'havia vist a Torredembarra, Tarragona i el Prat de Llobregat, on possiblement s'havia anellat 9 anys abans.


La resta d'històries són paral·leles, i es tracta de 16 gavians argentat que vaig observar al Zoo de Barcelona, on hi ha un programa de marcatge de polls.




La gran majoria d'aquests gavians, com el PYLA, s'han observat únicament en diversos punts de la ciutat de Barcelona:


En canvi, el PXNZ va fer algun petit trajecte des de Barcelona fins a Vilanova i la Geltrú:



Per últim, el gavià argentat més viatger d'aquests 16 exemplars observats, va ser el PXJB, que a part de moure's per Barcelona l'any 2020 va ser observat a França: