divendres, 3 de gener del 2020

El gran año (The big year) / El gran any

Cartell de "The big year"
Cartell de "The big year"

El gran año (The big year)
Any: 2011
Duració: 100 minuts
Director: David Frankel
Guió: Howard Franklin
Repartiment: Steve Martin, Jack Black, Owen Wilson, Jim Parsons, Rosamund Pike, Anjelica Huston, Rashida Jones, Brian Dennehy, Dianne Wiest, Anthony Anderson, Tim Blake Nelson, Kevin Pollak, Joel McHale  

Habitualment a Birding Catalunya no parlem de pel·lícules però en aquest cas farem una excepció, doncs tenim entre mans una pel·lícula sobre ornitologia.

De la mà de tres populars actors de comèdia americans, Steve Martin, Jack Black i Owen Wilson, ens posarem a la pell de tres persones ben diferents amb vides completament oposades però amb un mateix objectiu: fer un gran any.

Kenny Bostick (Owen Wilson) és una persona d'èxit, amb un negoci molt rendible i una muller molt  maca i comprensiva, però el que més orgull li provoca és tenir el rècord del Big Year, amb 732 espècies observades als Estats Units en un sol any natural.
Stu Preissler (Steve Martin) ha aixecat un imperi empresarial, però sempre ha hagut de deixar de banda el seu somni ornitològic: fer un Big Year. Ara que finalment s'ha jubilat, intentarà complir aquest somni.
Per últim tenim en Brad Harris (Jack Black), el narrador d'aquesta curiosa aventura, que es un no ja tant jove treballador divorciat, amb una professió que li desagrada, i sense un euro al compte corrent. Es proposarà fer també un Big Year, tot i que l'haurà de compaginar amb la feina.

La vida dels tres personatges es creua mentre recorren el país, buscant els ocells més rars que els permetin sumar més espècies que la resta d'ornitòlegs i, si pot ser, batre l'anterior rècord de 732 espècies. Aquesta aventura també tindrà un impacte en la seva vida personal i familiar.

Els protagonistes a la illa d'Attu, un paradís ornitològic
Els protagonistes a la illa d'Attu, un paradís ornitològic

Apunts ornitològics de la pel·lícula:

- The Big Year: Es tracta d'una competició informal, supervisada i avaluada per la National Audubon Society,en la que durant un any natural s'han d'observar o identificar pel seu reclam el màxim nombre d'espècies d'ocells en sòl americà.

- L'ornitologia com a teló de fons: És gratificant poder gaudir d'una pel·lícula on es parli d'ornitologia en cada moment. Es tracta del curiós món dels "llisters", afeccionats a l'ornitologia amb l'objectiu de fer una llista d'espècies observades el més llarga possible. En aquest cas a part d'ensenyar-nos moltes espècies rares o habituals d'Estats Units també coneixerem algunes de les regions que visitaran els protagonistes.
La cursa pel rècord està molt marcada per l'observació d'ocells rars, fet que passa sovint a casa nostra quan algun aficionat "canta" algun ocell estrany al Delta de l'Ebre, a l'Empordà, o a qualsevol indret del país, i molts afeccionats o llisters s'hi desplacen per observar-lo abans que marxi.
Tot i tractar-se d'un film "ornitològic", està molt ben estructurat i dirigit, de tal manera que qualsevol persona " no ornitòloga" la pot veure i passar una estona molt entretinguda.


- L'ornitologia i la família: He volgut destacar aquest punt perquè és habitual que tots els que tenim ocells al cap (o altres aficions) hem de compaginar aquesta "vocació" amb la vida familiar, i en casos en que es porta l'afició a l'extrem això pot resultar realment complicat.
Sens dubte quan mirem la pel·lícula podrem posar cares dels nostres amics ocellaires als tres personatges, ja que es tracta de tres perfils ornitològics força habituals.


Big Year: Steve Martin i Jack Black
Dos dels protagonistes

Tràiler de la pel·lícula:



Artícle de: Enric Pàmies