diumenge, 8 de maig del 2022

Ocells a Reus: Boca de la Mina

Raspinell a la Boca de la Mina
Raspinell a la Boca de la Mina


Avui hem fet la tercera sortida d'aquest any per conèixer els ocells de Reus. Avui la ruta s'iniciava a la meitat del passeig de la Boca de la Mina, al costat de l'escola Mowgli, i hem anat xino xano fins els descampats al costat de l'Institut Pere Mata.

Tan bon punt hem fet una petita introducció a la sortida, hem començat ràpid a sumar espècies: primer, pardal comú, pardal xarrec i estornells, que aprofiten els gran plàtans del passeig per a nidificar.
Tot seguit ja hem anat coneixent ocells habituals a la ciutat, com el colom, el tudó i la tórtora turca, per a passar ràpidament a ocells típics d'estiu: falciot negre, falciot pàl·lid, oreneta vulgar i oreneta cuablanca. 

Estornell negre
Estornell negre

Oreneta vulgar
Oreneta vulgar

Pocs metres més amunt, a mesura que ens apropàvem al barranc de l'Espinós, ja sentíem també un altre ocell que arriba a la primavera: el rossinyol. Ens ha sortit a saludar una mallerenga blava, ben a prop nostre, i tot seguit hem gaudit de dos raspinells que pujaven i baixaven per pals i arbres propers.

Raspinell

Raspinell

Hem anat recorrent, de mica en mica, el passeig, sense parar de sumar espècies: cotorreta de pit gris, gaig, garsa, gafarró, verdum, cadernera, tallarol capnegre, merla, griva, cuereta blanca, ... i a mesura que vèiem més cel, gavià argentat i puput.

Gavià argentat
Gavià argentat

Puput
Puput

Gafarró
Gafarró

Quan hem arribat a la zona més oberta, ja al costat de l'Institut Pere Mata, ens hem endut els tres premis de la jornada.
Primer, un total de sis aligots vespers, l'ocell rapinyaire migrador que arriba més tard al país. Tot seguit, dos picots verds aturant-se a uns olivers propers i, al final de tot, ja al mateix descampat, un trist que cantava de forma insistent.

Picot verd
Picot verd

Aligot vesper
Aligot vesper

Aligot vesper
Aligot vesper

Una gran manera d'acabar la visita, ja que de tornada fins al punt d'inici no hem sumat ja cap espècie més. 

Al final el balanç ha estat ben positiu: un total de 28 espècies, on només hem trobat a faltar la mallerenga carbonera i l'abellerol, que curiosament ja de tornada cap a casa pels camins propers, sí que  he observat.

Abellerol
Abellerol