diumenge, 20 de juny del 2021

Per què és important cuidar la fauna i flora de la ciutat?

Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

El per què de Reus Natural

Alguns podrien pensar en que és important cuidar els ecosistemes de Catalunya, com les muntanyes del gran Pirineu o els fabulosos arrossars i llacunes del Delta de l'Ebre, però és igualment important posar la nostra vista sobre zones més properes.

Una ciutat com Reus abasta una varietat important de zones diferents: carrers asfaltats, parcs i jardins, horts, camps de conreu, camps abandonats, amplis passejos amb grans arbres, rieres i barrancs, ... Tots aquests hàbitats tenen la seva fauna i flora, que ajuda a mantenir la salut del nostre medi ambient.

En moments com l'actual, quan estem patint una important crisis climàtica i estem combatent un virus que s'ha escampat per tot el planeta, és quan més hem de lligar caps per entendre com hem arribat aquí i què hem de fer per sortir-ne benparats. Què és important? La resposta és clara: la natura. La natura és sàvia i té moltes eines per auto-regular-se, però degut a què ho hem desequilibrat tot també li haurem de donar un cop de mà per a que tot torni a lloc.

Les plantes, arbustos i arbres fan grans tasques de control de la temperatura ambiental, netegen l'aire que respirem i aporten recer i aliment a moltes espècies animals. Per altra banda els animals permeten que la natura sigui una xarxa completa, eliminant restes orgàniques, netejant les nostres aigües, pol·linitzant o controlant diferents plagues, per exemple.

Papallona reina (Papilio machaon)
Papallona reina (Papilio machaon)

Els objectius de Reus Natural

M'he marcat quatre objectius diferents per aquest petit projecte, que possiblement amb el temps aniran modificant-se o augmentant:

- Donar a conèixer el nostre entorn: Reus té molts racons preciosos on gaudir de la natura i on observar animals ben variats. Tendim anar de casa a la feina, i de nou a casa, sense parar-nos a mirar qui viu als nostres parcs o a quines zones podem anar a fer un tomb per respirar aire pur.

- Aprendre qui viu a Reus: Us explicaré alguns dels animals i plantes que vaig veient al terme municipal de Reus, de tal manera que mica a mica us hi pugueu fixar i així us adoneu de que tenim molta natura a tocar. Ja us aviso abans de començar: veureu aquí molts ocells, doncs són la meva debilitat.

- Saber què podem fer per ajudar la nostra fauna: Alguns petits consells per facilitar la vida als nostres conciutadans, com per exemple penjar caixes niu i menjadores per ocells, plantar flors per afavorir la presència de papallones o abelles, ... 

- Millorar els hàbitats de la ciutat: Aquest és, sens dubte, l'objectiu més complex, però també possiblement el més important. Intentaré donar alguna empenta per tal de millorar algunes zones de la ciutat, amb l'ajuda de diferents persones, associacions i de l'ajuntament, per a fer visible aquesta riquesa i poder fer-la palpable per als ciutadans. 

Tota l'ajuda i idees seran més que benvingudes. Si voleu contactar amb mi, em podeu escriure a birdingcatalunya@gmail.com

Pardal comú (Passer domesticus)
Pardal comú (Passer domesticus)

Tudó (Columba palumbus)
Tudó (Columba palumbus)