dissabte, 18 d’agost del 2018

Ocells a l'Estany Gelat o Salat (Mont-roig del Camp - Miami Platja)

Estany Gelat o Salat
Estany Gelat o Salat

A la zona costera de Mont-roig del Camp, a Miami Platja, hi podem trobar uns aiguamolls que constitueixen un petit oasis per als ocells de la zona i per a les espècies migradores.
Es tracta d'una zona d'aigües salobres amb vegetació típica d'aquests hàbitats, com canyissar, joncs, salicòrnia o tamarius. Sembla que el nom d'Estany Gelat no deriva de que es trobi glaçat de forma habitual (ja que a la Costa Daurada no hi fa prou fred a l'hivern), si no que el nom originari era Estany Salat i degut a la pronunciació de la gent de la zona va derivar Salat com a Gelat.
Es troba enclavat entre la Nacional 340 (i la via del tren) i el mar, envoltat per ambdós costats per apartaments i hotels.

Ubicació de l'Estany Gelat
Ubicació de l'Estany Gelat

Vista aèria de l'Estany Gelat
Vista aèria de l'Estany Gelat

Per arribar-hi haurem d'agafar la Nacional 340 i entrar a Miami Platja. Es troba situat entre la població i la zona propera al Càmping Miramar però s'haurà de fer un petit recorregut per arribar-hi pels carrers de Miami, doncs no hi ha cap sortida de la carretera que quedi propera. A Google Maps apareix ubicat el nom d'Estany Gelat.
Al punt 1 hi trobareu un aparcament de sorra totalment gratuït que es troba just al costat mateix dels aiguamolls. Si ens acostem per la platja a la zona frontal de l'estany (punt 3) tindrem una vista general de la zona.

Vista frontal de l'Estany Gelat
Vista frontal de l'Estany Gelat

Pel lateral esquerra (número 2) podrem recórrer els voltants de l'estany i veure'n les diferents ramificacions.

Estany Gelat
Ramificació lateral

Estany Gelat
Vista de l'estany des de la part posterior

Estany Gelat
Vista a primera hora del matí des del pàrquing

Degut a la seva ubicació pròxima a la costa, durant les èpoques de migració es un bon punt de parada per moltes espècies. Hi ha una població reintroduïda de fartet (Aphanius iberus), un peix autòcton i en força perill.
Hi pararan diferents espècies com corriols, xivitones i altres limícoles, gavines, ardeids, polles d'aigua i fotges, a més a més d'espècies de Passeriformes lligades a la vegetació d'aiguamolls.
Amb sort hi podrem observar també el blauet, pescant peixos des de les branques més properes a l'aigua.
Durant els mesos més càlids la forta presència de persones a la platja limita molt l'aprofitament del lloc per la major part d'espècies d'ocells.

Blauet
Blauet

Cadernera
Cadernera


 Article i fotografies: Enric Pàmies