divendres, 24 de setembre del 2021

October Big Day - Terres de l'Ebre


El dia 9 d'octubre de 2021 Ebird celebra el seu ja famós "October Big Day". Un dia on ornitòlegs de tot el món intenten observar el màxim nombre d'ocells amb la idea d'aconseguir una xifra global el més alta possible. L'any passat, per exemple, es van observar més de 7.000 espècies a tot el món.

October Big Day Terres de l'Ebre
Aprofitant aquesta data, entre Fundació Plegadis, Barcelona Birding Point i Birding Catalunya, hem organitzat també un "big day" a les Terres de l'Ebre, on intentarem aconseguir de forma cooperativa el màxim nombre d'espècies entre les comarques del Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.
Amb aquesta activitat mostrarem la gran riquesa d'ecosistemes i de fauna ornitològica d'aquestes terres, posant de relleu el potencial de la zona pel món del turisme ornitològic i també la necessitat de protegir-la de possibles agressions mediambientals.

Qui pot participar?
Tothom qui vulgui es pot apuntar a aquesta activitat de forma gratuïta. Si tens ja un equip de diverses persones només cal que indiqueu la zona que voleu cobrir i si, en canvi, ets una persona que vindrà sola ens comentes també la zona que t'agradaria fer i intentarem agrupar-te amb altres ocellaires formant un equip de nivells diversos on tothom pugui ajudar, passar-s'ho bé i aprendre'n.

Què farem?
Des de les 00.00h del dia 9 d'octubre ja podeu començar a comptar ocells. Podreu pujar les dades a Ebird compartint-ho amb un perfil que ja us especificarem, o bé ens podeu enviar les dades als organitzadors (tot això ja ho especificarem als inscrits).
Al migdia qui ho vulgui pot venir a dinar a la Fundació Plegadis, ubicada al Delta de l'Ebre. Serà imprescindible la inscripció prèvia i el dinar tindrà un cost de 20 euros.
A la tarda podeu seguir ocellejant pel Delta de l'Ebre, fer alguna altra zones de les Terres de l'Ebre o tornar cap a casa. No hi ha un horari mínim ni cap mena d'exigència, cadascú pot dedicar-hi el temps que consideri oportú.
A les 23.59h de la nit es donarà per tancat el període vàlid d'observació. Durant els dies següents recopilarem totes les dades que ens aneu aportant per acabar de tenir la llista completa.


Quin és l'objectiu?

No es tracta d'una competició per equips, tot al contrari: l'objectiu és assolir el màxim nombre d'espècies de forma cooperativa.

Es poden comptar totes les espècies observades i escoltades, sempre i quan s'asseguri la seva correcta identificació.
En tot cas primarà la salut i benestar dels animals i, per tant, intentarem destorbar-los el mínim possible.

Què s'ha de portar?
Cadascú pot portar el seu material habitual per a l'observació d'aus: binocles, telescopi, càmera, ...
A més a més recomanem portar calçat còmode, aigua i roba de recanvi per si les condicions meteorològiques són més càlides o més fresques de les previstes.

Inscripcions
Podeu enviar la vostra inscripció a info@barcelonabirdingpoint.com abans del dia 6 d'octubre de 2021. Haureu d'indicar nom i cognoms, telèfon i e-mail de contacte, i els detalls de tots els assistents. Si ja teniu un equip complert també ho especificareu. Per últim, necessitarem que ens detalleu quina zona voleu cobrir i també si dinareu a la Fundació Plegadis.

Preu i nombre d'inscripcions
La participació al Big Day és gratuïta i il·limitada.
El dinar a Plegadis tindrà un cost de 20 euros i tenim una capacitat màxima per a 50 persones. 

Col·laboració per part de Swarovski
Swarovski, una de les marques de prismàtics i telescopis de referència dins el món de l'ornitologia, ha decidit col·laborar amb aquesta gran festa de l'ornitologia. Més endavant us en donarem més detalls.