dissabte, 3 de març del 2018

Coneix el Hide Bordas


Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) - Imatge d'Antonio Rojo

El "hide" o observatori d'ocells Bordas s'inicià fa dos anys, gràcies a una iniciativa d'Antonio Rojo (amant de la naturalesa, la fotografia i els ocells). Podeu conèixer les seves excel·lents fotografies a https://www.flickr.com/photos/arojo/ , moltes d'elles fetes al mateix Hide Bordas. 

Disposem de tot tipus de menjadores: des de simple platerets amb menjar, menjadores tubulars, basket ball per a posar boles de sèu, mini canyes de bambú perforades per a que surti l'aigua de pluja on posem els tenebris. Disposem de varietat de menjar per atraure diferents tipus d'aus: mantega de cacauet, bosses de llavors amb pipes, cacauets, "sobao pasiego", ... Aquest any com que la quantitat d'aus ha estat superior als anys anteriors, no ens ha fet falta posar ni tenebris ni mantegues ni "sobaos".

Tot està situat a sobre d'una taula de fusta d'hort urbà sense hortalisses, amb terra i plantes ornamentals. Darrere de la taula, a una curta distància, hi trobem una petita caseta que funciona com un hide on poder seure dues persones, posar els objectius i fer fotos còmodament sense que els ocells els vegin. Al voltant de la taula hi ha una gran quantitat d'arbres i arbustos. No falta un abeurador per a beure i poder-se banyar.

Taula amb menjar i abeurador
Taula amb menjar i abeurador

Acompanyat de tot tipus d'elements estètics. Com que es troba en un garden disposem de molts recursos: pedres de totes les mides i colors, molses, troncs, branques, plantes ornamentals de tot tipus, flors tallades, ... Com que també tenim facilitat per plantar qualsevol planta per atreure certs ocells com és el cas dels cards per a les caderneres.

Hide o observatori
Hide o observatori

L'entorn és molt favorable ja que el garden disposa de 5 hectàrees de jardí, amb moltíssimes plantes a la venda i altres que ja fa anys que estan establertes formant jardins. També hi ha un hort urbà de mides considerables i diversos hotels per a insectes. També influeix que el garden es situa dins del Parc Agrari del Baix Llobregat.
L'observatori està ubicat a la zona més tranquil·la del garden, en un espai important aïllat, on els clients no poden entrar. Hi ha diverses caixes niu distribuïdes per les instal·lacions.

Pit-roig (Erithacus rubecula)
Pit-roig (Erithacus rubecula) - Imatge d'Antonio Rojo

L'observatori té molta activitat especialment a finals de tardor i sobretot a l'hivern i principis de primavera. A l'estiu tenim poc moviment doncs tot i disposar d'aigua al hide, els ocells troben aigua per tot el garden perquè constantment reguem a tota la zona i quan plou fàcilment s'emmagatzema aigua. No els fa falta dirigir-se a l'observatori.

Fins a dia d'avui hem vist: lluer, gafarró, pinsà comú, mallerenga carbonera, mallerenga blava, mallerenga emplomallada, pit-roig, merla, cargolet, puput, pardal comú, pardal xarrec, gaig, bitxac, verdum, cadernera i raspinell.


Per a venir a visitar el nostre hide fa falta demanar hora al telèfon 93. 638.17.80, preguntant per Lia. Disposem d'un grup de WhatsApp on tot aquell que ve pot comentar les aus que ha vist i ensenyar, si vol, les fotos que ha fet. És un servei gratuït del Garden Center Bordas Gavà (Av. del Mar s/n). Només és necessari treure's la targeta de client, que és gratuïta.

Benvinguts al #hidebordas