Ocells de butxaca


Què és "Ocells de butxaca"?

El projecte "Ocells de butxaca" té com a objectiu elaborar una guia desplegable dels ocells d'un territori concret, ja sigui els ocells d'una ciutat, d'un indret d'interès per a la fauna, d'una comarca o d'un parc natural.

Es tracta d'una guia desplegable, molt fàcil de portar a sobre gràcies a la seva mida, que permetrà a tots els aficionats a l'observació d'ocells saber quines aus habiten en aquesta zona concreta i podran identificar-les gràcies a les nombroses il·lustracions que conté.

 

Alguns exemples

- 24/07/22: Presentem la primera guia de la col·lecció, que tracta els Ocells de Reus
- 08/10/22: Es presenta la segona guia d'Ocells de Butxaca, dedicada als Ocells de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
- 17/02/23: L'alcalde de Cambrils presenta la Guia de Fauna del Parc Samà, la tercera guia d'Ocells de Butxaca
- 18/02/23: Gràcies a la gran acollida de la guia dels ocells de Reus, presentem la segona edició: Ocells de Reus
- 19/03/23: Presentació de la guia dels Ocells de Riudecanyes
- 29/09/23: Guia dels Ocells del Riu Gaià


A qui li serà d'utilitat?

Cada cop són més les persones que participen en activitats relacionades amb la natura i, en concret, amb els ocells: sortides guiades, sessions d'anellament, xerrades, festivals ornitològics, ... La societat cada cop està més disposada a conèixer millor els animals que ens envolten i així ho demostra la gran activitat que podem observar avui en dia a les xarxes socials amb aquest tema concret, com també podem observar una major necessitat de sortir a conèixer el nostre entorn.

Aquestes guies estan especialment dissenyades per mostrar molta informació en un espai reduït, per tant estan orientades al públic general interessat en fer aquestes primeres passes dins el fascinant món dels ocells: famílies que volen gaudir de la natura, escoles que volen mostrar als més petits quins animals ens envolten, gent acostumada a fer excursions i activitats a la muntanya però que fins ara no s'havien plantejat quines aus eren les seves companyes de travesia, ...

És un producte generalista, ideal per arribar a tota mena de públic.

 

Què contenen aquests desplegables?

Aquestes guies desplegables tenen una mida total de 41 x 59'4 cm, impreses a doble cara, on hi poden mostrar entre 70 i 80 espècies diferents d'ocells. De cada espècie podem trobar una o més il·lustracions, depenent de les característiques de l'animal: mascle, femella, jove, en vol, ...S'acompanya de diversos símbols que ens indicaran la seva fenologia (quins mesos de l'any els podrem veure), hàbitats que ocupen, probabilitat d'obervació i també hi llegirem el nom comú en català, castellà o anglès, depenent de les vostres necessitats, i el nom científic. Un bon grapat d'informació ben comprimida per facilitar la cerca i aprenentatge.

Vista general del desplegable

Detall de cada espècie

Llegenda de la informació inclosa

Es poden incloure també els logotips i informació de l'empresa o entitat que ha encomanat el projecte, com també s'hi podria afegir un petit plànol de la zona.


Com ho heu de fer per tenir una guia a mida?

Si esteu interessats en que elaborem una guia desplegable dels ocells d'alguna zona o població, ens heu de contactar al correu birdingcatalunya@gmail.com 

D'aquesta manera ens podreu detallar de quin és el lloc a tractar, quines necessitats teniu, i nosaltres ens encarregarem de buscar quines són les espècies d'aus més significatives de l'indret, a quines èpoques es poden veure cadascuna d'elles, i maquetarem el fitxer amb totes les il·lustracions i informació necessària.

Aquest és le camí per tenir una guia desplegable feta totalment a mida per a vosaltres i així poder oferir a tothom la possibilitat de conèixer bé tots els ocells que es troben a la vostra població, comarca o parc natural.

 

Qui és l'equip que prepara aquestes guies?

"Ocells de butxaca" ha nascut de la mà de tres ments ornitològiques força inquietes:

- Àlex Mascarell: Il·lustrador especialitzat en fauna, treballa pel Zoo de Barcelona i ha il·lustrat un grapat de llibres d'ocells i de fauna d'arreu del planeta, ha fet pósters de diferents parcs naturals, ha dissenyat samarretes i altres elements per entitats sense ànim de lucre, va preparar pósters d'ocells per a totes les escoles de Catalunya que li van demanar, i un llarguíssim etc.

- Sergi Sales: Ornitòleg professional, fa de guia ornitològic a tots els racons de Catalunya i també a diversos països del planeta, és anellador expert i té actualment el récord d'espècies observades a Catalunya en un sol any. És el responsable de la Fundació Plegadis, ubicada al Delta de l'Ebre, i és l'encarregat de fer el seguiment de les aus presents a l'Estany d'Ivars i Vila Sana.

- Enric Pàmies: Aficionat a l'ornitologia i a la fotografia de natura, responsable dels comptes Birding Catalunya i Herrerillo.com a les xarxes socials. Tot i que no és ornitòleg de professió, al seu temps lliure comparteix el que sap i el que aprèn diàriament a Twitter, Instagram i Facebook, i també als blogs que administra, fa de guia en sortides d'iniciació a l'ornitologia i col·labora amb diverses entitats ornitològiques. També és el co-creador del podcast d'ornitologia en català "Parlem de moixons".

Enric Pàmies, Àlex Mascarell i Sergi Sales
Enric Pàmies, Àlex Mascarell i Sergi Sales