diumenge, 3 d’octubre del 2021

Delta Birding Festival 2021

Delta Birding Festival 2021
Delta Birding Festival 2021

L'any 2020 serà recordat per molt de temps com l'any de la pandèmia pel coronavirus i, com és lògic, no es va poder celebrar el Delta Birding Festival, que ens havia oferit un punt de trobada per a tots els amants de l'ornitologia de forma ininterrompuda des de l'any 2014.

Finalment aquest 2021 sí que es va poder gaudir de la 7º edició del Delta Birding Festival, els dies 24, 25 i 26 de setembre.

En aquesta ocasió he viscut aquest gran festival de ben a prop, doncs durant el cap de setmana vaig seguir moltes activitats i ho vaig anar "retransmetent" per les xarxes socials per tal que qui no havia pogut assistir-hi veiés com era.
Aquí us resumiré tot el que vaig anar fent i veient, però poder consultar els següents articles per a més detall:
- Sortida ornitològica a Vilacoto
- Ocells als arrossars i al Pont de Través
- Anellament i projecte Noctua a la Fundació Plegadis
- Aus pelàgiques des de l'Ampolla
- Alliberament d'ocells recuperats
- Ocells al Goleró i les Olles


El meu Delta Birding Festival va començar el dissabte al matí, ben d'hora. A quarts de set del matí ja em trobava al cotxe conduint en direcció al Delta, per trobar-me a la Fundació Plegadis amb el Sergi Sales i tots els assistents a la sortida ornitològica a Vilacoto.

Fundació Plegadis
Fundació Plegadis


Ens podíem sentir afortunats, doncs no només coneixeríem un tros de Delta de l'Ebre de la mà d'un expert ornitòleg com en Sergi si no que entraríem al paratge de Vilacoto, una finca privada on pràcticament ningú pot entrar a gaudir de les aus.

Sens dubte va ser una activitat molt profitosa, on vàrem acabar observant més de 60 espècies d'ocells

com l'àguila pescadora, l'arpella, la boscarla de canyar, la fredeluga, la cigonya, el capó reial, la gamba roja pintada, la valona, el xatrac gros, el fumarell carablanc, la gavina capblanca, l'oreneta de ribera, i un llarguíssim etc, amb dues "rareses" ben maques: la cigonya negra i el territ pectoral.

Sergi Sales a l'inici de l'activitat
Sergi Sales a l'inici de l'activitat

Buscant les primeres espècies als arrossars
Buscant les primeres espècies als arrossars

Territ pectoral
Territ pectoral

Cigonya negra
Cigonya negra

Recorrent la finca de Vilacoto
Recorrent la finca de Vilacoto

Arpella vulgar
Arpella vulgar

Àguila pescadora
Àguila pescadora

Boscarla de canyar
Boscarla de canyar

Xatrac gros
Xatrac gros

Sens dubte un molt bon inici de festival amb aquesta activitat on vàrem trobar tants ocells. Vam tornar cap a Plegadis per a agafar cadascú els seus cotxes i, en el meu cas, dirigir-me a Món Natura, el centre neuràlgic d'aquest festival.

Evidentment, en un lloc com el Delta, no pots recórrer dues passes sense veure ocells i si un és un malalt de l'ornitologia com jo no té més remei que fer algunes aturades als arrossars per fotografiar algunes espècies...

Gavines rialleres
Gavines rialleres

Esplugabous
Esplugabous

Era ja el migdia i, com passa sovint quan celebrem aquest esdeveniment, el pàrquing ja era ben ple. Vaig deixar el cotxe una mica més enllà i em va servir per fer unes primeres fotografies de les instal·lacions del festival i veure, com no, més ocells.

Món Natura Delta

És ben maco veure l'ambient que s'hi respira, amb molta gent amb ganes de trobar amics d'afició, molta canalla que s'ho vol passar bé i també molts nou iniciats en aquest món dels ocells amb ganes de saber-ne més.
També vaig aprofitar per pujar al mirador, a dalt de tot de l'edifici, on tens unes vistes immillorables del festival.

"Perxar" no és tant fàcil com sembla!

Flamenc de metall
No tots els ocells són de veritat a Món Natura

Zona amb els stands de fotografia i òptica
Zona amb els stands de fotografia i òptica

Vistes generals

Punt d'entrada per als visitants


Mentre jo em posava a lloc s'estava emetent en directe ni més ni menys que la Radio del Somormujo, un programa de ràdio (i podcast) dedicat únicament a l'ornitologia.
I, com no, vaig aprofitar per entrar a alguns dels stands de llibres, menjadores i caixes niu, ... i també per donar un cop d'ull a l'exposició "Extingides a la natura: història d’un fracàs de la humanitat" organitzada per Zoo de Barcelona, amb unes precioses il·lustracions d'Àlex Mascarell.

La Radio del Somormujo en directe
La Radio del Somormujo en directe

Stand de la botiga Oryx
Stand de la botiga Oryx

Caixes niu i menjadores a Garden Birds
Caixes niu i menjadores a Garden Birds

Exposició amb dibuixos de l'Àlex Mascarell
Exposició amb dibuixos de l'Àlex Mascarell

I, just abans de dinar, encara em va donar temps a presenciar el primer alliberament d'aus recuperades d'aquesta edició, de la mà dels Agents rurals.
En aquesta ocasió es van alliberar quatre xoriguers comuns.

Alliberament d'ocells recuperats
Alliberament d'ocells recuperats

Xoriguer comú a punt de ser alliberat
Xoriguer comú a punt de ser alliberat

Xoriguer comú alliberat
Xoriguer comú alliberat

I com que no només d'ocells viu l'home, ja era hora de buscar alguna cosa per dinar.
Vaig aprofitar les food-trucks que es troben just a l'entrada del recinte, on es pot triar diferents varietats de menjar.
I tampoc em puc queixar de la companyia: els amics ocellaires Manolo i Mariska, a més a més d'una parella que estava començant a introduir-se al món de l'ornitologia.



Havent acabat de dinar vaig també aprofitar per parlar amb algunes de les persones que havien muntat també parada, com l'Institut Català d'Ornitologia, Lynx Edicions, o els amics de les Illes Balears.


Com que encara em sobrava una estona abans de la següent activitat i em quedava força de pas, vaig aprofitar per guaitar mitja hora des del mirador de Pont de Través, a prop de Poblenou, un lloc on sempre s'hi poden veure força ocells. En aquest cas hi havia xatrac gros, àguila pescadora, arpella, moltíssimes fotges, corbs marins emplomallats, ànecs collverds, cabussets, polles d'aigua, bernats pescaires, agrons blancs, i moltíssimes espècies més.

Arpella sobrevolant el canyís
Arpella sobrevolant el canyís

Cabusset
Cabusset

El següent punt de parada era de nou la Fundació Plegadis, on a la tarda es podia gaudir d'una sessió d'anellament de la mà de Sergi Sales i també es podia conèixer ben de prop el projecte Noctua.
A les xarxes hi van caure multitud d'ocells: pardals comuns, boscarles de canyar, orenetes vulgars, rossinyol bord i fins i tot una cotxa fumada.

Instal·lacions de Plegadis
Instal·lacions de Plegadis

Xarxes japoneses

Cotxa blava
Cotxa blava


També vam conèixer de primera mà el projecte Noctua, on s'acullen rapinyaires nocturnes irrecuperables (degut a les lesions ja no poden tornar al seu medi) i s'intenta aconseguir la seva reproducció en captivitat per tal de poder retornar a la natura els joves nascuts a Plegadis.

Mussol banyut
Mussol banyut

Duc
Duc


Havia finalitzat, per mi, el dissabte de Delta Birding, tornant cap a casa amb una bona llista d'ocells observats en un sol dia i havent gaudit de la companyia de molts ocellaires i d'haver participat en diverses activitats. 

Diumenge al matí el despertador va sonar també ben aviat. En aquesta ocasió el primer destí del dia era el port de l'Ampolla. Allà ens hi esperaven el Ricard Gutiérrez i l' Oriol Clarabuch, els nostres dos guies per la sortida a observar ocell pelàgics.

Aquesta activitat és sempre de les que s'exhaureixen abans les entrades, degut a que l'objectiu és sortir en vaixell mar endins per tal de trobar diverses espècies d'ocells que des de la costa és ben complicat observar. Espècies com les baldrigues balear, cendrosa i mediterrània, diferents espècies de paràsit o, fins i tot, l'ocell de tempesta.

Tots preparats per sortir mar endins

Far del Fangar
Far del Fangar

Observant diferents espècies de gavians i gavines
Observant diferents espècies de gavians i gavines

Just sortíem del port ja vam començar a veure que la mar estava molt moguda, i que possiblement no seria un dia ideal per a l'observació d'aus marines i, molt menys, de cetacis com els dofins.
Havent començat a tirar els primers peixos ens van començar a seguir gavians foscos, gavians argentats, xatracs comuns i també alguna gavina riallera, gavina capnegra i gavina corsa. També va passar el primer corb marí emplomallat, alguns ocells en migració com l'aligot vesper i l'oreneta comuna i, de molt lluny, baldrigues balears i mediterrànies.

Les onades eren cada cop més fortes i, literalment, ja anàvem ben empapats. Veient que no podríem seguir direcció mar endins els guies van decidir canviar de rumb i dirigir-nos cap a les piscifactories de tonyines, que gràcies a aquestes instal·lacions les onades serien més suaus.
Va ser un gran encert doncs ben aviat la nostra sort va canviar: van passar els primers ocells de tempesta, alguns ben a prop de l'embarcació. Una jornada difícilment igualable, amb un recompte total de més de 50 exemplars.
Ja de tornada cap al port, més a prop de la costa, vàrem veure tres corbs marins emplomallats a sobre d'unes roques.

Xatrac comú
Xatrac comú

Piscifactories de tonyina
Piscifactories de tonyina

Ocell de tempesta
Ocell de tempesta

Corbs marins emplomallats
Corbs marins emplomallats


Tot pujant al cotxe em vaig canviar la roba, ben molla i salada, per anar en direcció a Món Natura.
Arribat allà, vaig donar un cop d'ull a una de les conferències que estava acabant i em vaig dirigir cap al lloc on alliberarien de nou alguns ocells recuperats.

Conferència "La natura és la vacuna", de Fernando Valladares
Conferència "La natura és la vacuna", de Fernando Valladares

En aquesta ocasió l'alliberament 'ocells recuperats tindria una presentadora de luxe: la Lídia Heredia, de "El matins" de TV3. 
Els Agents Rurals portaven, en aquest cas, dos ocells ben impressionants: una gavina capblanca i un flamenc. Com sempre, hi va haver molta expectació i els més petits estaven entusiasmats de poder veure aquestes aus de ben a prop.

Lídia Heredia presentant l'activitat
Lídia Heredia presentant l'activitat

Lídia Heredia
Lídia Heredia

Gavina capblanca
Gavina capblanca

Gavina capblanca
Gavina capblanca alliberada


De nou vaig dinar al mateix Delta Birding Festival, amb altres amics ocellaires, i vaig fer temps fins l'activitat de la tarda.
En aquesta ocasió feia un dels hotspots, en concret el que ens duria a veure els ocells del Goleró i Les Olles.

A les 16:30h ens esperava el nostre guia, el Manolo Sánchez, per agafar els vehicles i dirigir-nos a l'altre extrem de Delta: a la badia del Fangar.
Després de deixar els vehicles i avançar uns pocs metres a peu ja es va presentar davant dels nostres ulls el Goleró. Un bon lloc on veure ocells limícoles (tot i que en aquest cas el nivell de l'aigua era més elevat del que voldríem), on trobar també àguila pescadora, fotges, flamenc, arpella, i un llarg etc.

Manolo Sánchez - Goleró
Manolo Sánchez amb alguns dels assistents

Pigre gris en vol
Pigre gris en vol

Àguila pescadora
Àguila pescadora

Havent observat ja força ocells vam prosseguir cap al següent destí: les Olles.

De camí cap a les Olles
De camí cap a les Olles

Aguait de les Olles
Aguait de les Olles

Fotja vulgar
Fotja vulgar


Però l'amic Manolo, que és un gran coneixedor d'aquesta zona, ens havia guardat un bon espectacle durant la posta de sol. Quan vam ser de nou al Goleró ho vàrem començar a veure: les llums del capvespre sobre la badia, les orenetes vulgars volant ben a prop de l'aigua i milers i milers de capons reials que volaven per passar la nit als filtres.

Sens dubte la millor manera d'acabar un cap de setmana ple d'ocells.

Badia del Fangar
Badia del Fangar

Orenetes vulgars arran d'aigua
Orenetes vulgars arran d'aigua

Martinet blanc
Martinet blanc

Capons reials
Capons reials

Capons reials
Capons reials